Pasaulio transporto darbuotojai solidarizuojasi

Tarptautinės organizacijos palaiko Gruzijos ir Uzbekistano sunkvežimių vairuotojų streiką ir ragina Lenkijos transporto konsorciumą tenkinti darbuotojų reikalavimus, o bendradarbiaujančias įmones prisiimti atsakomybę už savo tiekimo grandines.

Gruzijos ir Uzbekistano sunkvežimių vairuotojų streikas įkvėpė transporto darbuotojus visame pasaulyje. Šių šalių vairuotojai pastarąsias dvi savaites streikavo prieš Lenkijos transporto konsorciumo „Lukmaz“, „Agmaz“ ir „Imperia“ įmonių nežmoniškas sąlygas ir vėluojančius atlyginimus.

Pasaulio transporto darbuotojai solidarizuojasi su streikuojančiais darbuotojais ir visiškai palaiko jų reikalavimus: gauti teisingą atlygį už atliekamą darbą, gerbti jų teises ir orumą.Europos transporto darbuotojų federacija (ETF) ir jos penki milijonai narių bei Tarptautinė transporto darbuotojų federacija (ITF) su 18 milijonų transporto darbuotojų didžiuojasi galėdami stovėti kartu su Gruzijos ir Uzbekistano sunkvežimių vairuotojais ir ragina Lenkijos transporto konsorciumą sąžiningai derėtis bei sumokėti visiems vairuotojams tiek, kiek jiems priklauso pagal įstatymą.Streikuojantys vairuotojai vežė prekes didelėms tarptautinėms įmonėms, įskaitant ekspeditorius ir dideles gamybos bei mažmeninės prekybos įmones, esančias tiekimo grandinėje. Šios kelių milijardų dolerių vertės įmonės turi teisinę atsakomybę užtikrinti, kad visose jų tiekimo grandinėse būtų gerbiamos žmogaus ir darbo teisės. Įmonės, kurios per ilgai yra užmerkę akis prieš tokių įmonių kaip „Lukmaz“, „Agmaz“ ir „Imperia“ nusikalstamus veiksmus ir Europos kelių transporte paplitusią piktnaudžiavimą darbo jėga turi sulaukti atsakomybės.

ITF ir ETF prisideda prie streiko ir ragina visas įmones, kurios yra sudarę pervežimo arba subrangos sutartis su šiomis įmonėmis turi prisiimti atsakomybę už savo tiekimo grandines. Šios įmonės turi reikalauti skubaus konsorciumo įsikišimo, siekiant užtikrinti, kad visiems vairuotojams būtų pateikti skaidrūs dokumentai apie atlyginimą, darbo sąlygas, jiems priklausančias teises. Organizacijos ragina konsorciumą, kad šis pradėtų prasmingas derybas su savo vairuotojais ir jų atstovais.

Apie ITF: Tarptautinė transporto darbuotojų federacija (ITF) yra demokratinė, filialų vadovaujama transporto darbuotojų sąjungų federacija, pripažinta pirmaujančia transporto institucija pasaulyje. Ji aistringai kovoja, kad būtų pagerinti darbo santykiai. Organizacija jungia profesines sąjungas ir darbuotojų tinklus iš 147 šalių, siekia užtikrinti jų narių teises, lygybę ir teisingumą.

Apie ETF: Europos transporto darbuotojų federacija (ETF) atstovauja daugiau nei 5 milijonams transporto darbuotojų iš daugiau nei 200 transporto profsąjungų visoje Europoje, iš Europos Sąjungos, Europos ekonominės erdvės ir Vidurio bei Rytų Europos daugiau nei 30 šalių. ETF vizija: kokybiškos darbo vietos ir saugios, patikimos transporto paslaugos klientams.

Lietuvos vežėjų profesinė sąjunga (LVPS) yra teisėta ITF ir ETF narė ir visiškai pritaria šių organizacijų pozicijai.Įvykus panašiam streikui Lietuvoje – tarptautinių organizacijų pozicija nesikeistų.

Nuotraukoje: Lietuvos transporto profesinių sąjungų atstovai ir ETF administracija (2022m.)

https://www.etf-europe.org/solidaritytruckdrivers/

Dalinkitės:
Facebook
El. paštu

Skaitykite kitas naujienas