Page Not Found

Vadovaujantis ,,Verslo žinių“ informacija, nuo Rusijos agresijos Ukrainoje pradžios į Lietuvą atvyko 76130 karo pabėgėlių, iš jų – 46355 yra darbingo amžiaus žmonės.Užimtumo tarnybos duomenimis, Lietuvoje pagal darbo sutartis šiuo metu dirba daugiau kaip 24 tūkst. ukrainiečių, jie per metus į valstybės biudžetą sumokėjo 58 mln. Eur mokesčių.

Ukrainiečių darbo jėga mūsų valstybei labai reikalinga, šiuo metu jie dirba tokius darbus, kurių nenori dirbti mūsų tautiečiai. Tik, deja, atsiranda tokių darbdavių, kurie su nuo karo pabėgusiais asmenimis elgiasi nesąžiningai, juos apgaudinėja, išnaudoja.

Įgyvendinant JAV departamento remiamą projektą „Strateginė partnerystė: nuo pabėgėlio iki darbuotojo“ Lietuvos profesinių sąjungų Aljansas (LPSA) kartu su partneriais organizuoja konsultacijas dirbantiems Lietuvoje ukrainiečiams.

LPSA atstovai jau suorganizavo konsultacijas Klaipėdoje ir Kaune. Dirbantys ukrainiečiai gavo atsakymus į klausimus, su kuriais susiduria mūsų darbo rinkoje. Profesinės sąjungos atstovai paaiškino, kas būdinga darbo santykiams Lietuvoje, kokias teises dirbantieji turi būdami mūsų darbo rinkos dalyviais. Dirbantieji iš Ukrainos sužinojo, kad Ukrainos karo pabėgėliai dirbdami pagal darbo sutartį bus socialiai apdrausti, kada priklauso papildomas apmokėjimas, koks priklauso poilsis, kur kreiptis dėl teisių darbe. Dauguma ukrainiečių sėkmingai integruojasi į mūsų darbo rinką. Šiuo metu jie dirba visose savivaldybėse. Didžiausia problema, su kuria susiduria – yra kalbos barjeras. Kai kuriems atvykus teko pakeisti profesiją. Džiaugiamės, kad su mumis bendradarbiauja ir padeda pabėgėliams iš Ukrainos kitos organizacijos. Tai Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centras, Labdaros ir paramos fondas „Frida“, Lietuvos Caritas ir kt.

Konsultacijos organizuojamos Lietuvos profesinių sąjungų Aljanso kartu su partneriais – VšĮ Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centras, VšĮ „Socialinis architektas“ – įgyvendinant JAV valstybės departamento (U.S. Department of State) remiamą projektą „Strateginė partnerystė: nuo pabėgėlio iki darbuotojo“ (angl. Strategic Partnership ‘From Refugee to Employee’) (Nr. SLH50023GR0016).

Dalinkitės:
Facebook
El. paštu

Skaitykite kitas naujienas