Page Not Found

,,Kai kalbi savo valstybėje apie problemas, o tavęs negirdi – imi ieškoti bendraminčių kitur. Ir kaip gerai, kai bendraminčių ne tik randi, bet dar ir gali iš jų mokytis“ – džiaugėsi Lietuvos profesinių sąjungų Aljanso vadovas Audrius Cuzanauskas susitikime su institucijų atstovais Dzūkijoje.

Bendras projektas su Norvegijos profesine sąjunga „Yrkestrafikkforbundet“, Norvegijos viešųjų kelių administracija, Norvegijos darbo inspekcija, Lietuvos transporto saugos administracija, Lietuvos valstybine darbo inspekcija – įgyvendina projektą „Lietuvos ir Norvegijos bendradarbiavimas, siekiant efektyviau vykdyti darbo teisės įstatymus ir stiprinti kovą su nusikalstama veika, susijusia su darbo santykiais transporto sektoriuje“ (projekto Nr. 2020/530717), remiamą „Innovation Norway“ pagal 2014–2021 m. Norvegijos finansinio mechanizmo „Socialinis dialogas – orus darbas“ programą.

Šį kartą aštrios diskusijos apie ,,orų darbą“ vyko Alytuje. Atsakymo, ar Lietuvoje vyksta socialinis dialogas ieškojo Valstybinės darbo inspekcijos, Darbo ginčų komisijos, Užimtumo tarnybos, universitetų ir profsąjungų atstovai. Diskusija, kuri pavadinta ,,Misija – orus darbas Lietuvoje“ išrutuliojo daug svarbių klausimų: kas yra tas orus darbas ir ar dirbantieji mūsų valstybėje gali vadintis darbuotojais, dirbančiais oriai.Alytaus Užimtumo tarnybos atstovė pastebėjo, kad su problemomis darbe daugiau susiduria atvykstantys į Lietuvą dirbti užsieniečiai. Ji siūlė atvykėlius daugiau šviesti, kad jie žinotų savo teises ir kur kreiptis iškilus problemoms.

Valstybinės darbo inspekcijos atstovas Adas Baliukevičius pastebėjo, kad Lietuva jau tapo valstybe, į kurią atvyksta darbuotojai užsidirbti. ,,Juk buvo laikas, kai lietuviai vyko geresnio uždarbio ieškoti“ – prisiminė VDI atstovas.A.Baliukevičius pristatė, kad Alytuje buvo sprendžiama penkis kartus daugiau ginčų nei Marijampolėje. 2023 metais Alytaus DGK gavo 245 prašymus išspręsti darbo ginčą. Tik 6 kartus ieškovas buvo darbdavys.

LPSA pirmininkas priminė, kad sprendžiant darbo ginčus pagrindinės problemos yra žodiniai susitarimai ir nelegalus darbas. ,,Mes pasigendame Darbo ginčų komisijos ir Migracijos departamento išsamesnio ir jautresnio požiūrio į darbuotojo problemą“ – kalbėjo A. Cuzanauskas.

Lietuvos vežėjų profesinės sąjungos pirmininkė Rita Kairienė priminė, kad norvegai stebisi, kaip Lietuvoje dirbantys darbuotojai gali gauti mažesnį atlyginimą negu numato įstatymas, kaip gali gyventi vairuotojai savo vilkikuose savaites ar net mėnesius. ,,Tarpinstitucinio bendradarbiavimo nebuvimas yra viso to pasekmė“ – tvirtino profsąjungos atstovė.Kaip ir susitikime Marijampolėje, buvo iškelta dienpinigių objektyvių kriterijų mažinimo, įmonių nebaudžiamumo problema.

Ir profsąjungos, ir institucijų atstovai vieningai pritarė, kad išspręsti problemas galime tik didindami tarpinstitucinį bendradarbiavimą.

Lietuvos profesinių sąjungų Aljansas kartu su partneriais – Norvegijos profesine sąjunga „Yrkestrafikkforbundet“, Norvegijos viešųjų kelių administracija, Norvegijos darbo inspekcija, Lietuvos transporto saugos administracija, Lietuvos valstybine darbo inspekcija – įgyvendina projektą „Lietuvos ir Norvegijos bendradarbiavimas, siekiant efektyviau vykdyti darbo teisės įstatymus ir stiprinti kovą su nusikalstama veika, susijusia su darbo santykiais transporto sektoriuje“ (projekto Nr. 2020/530717), remiamą „Innovation Norway“ pagal 2014–2021 m. Norvegijos finansinio mechanizmo „Socialinis dialogas – orus darbas“ programą.

Dalinkitės:
Facebook
El. paštu

Skaitykite kitas naujienas